3 minute read

BJJ yhdistää judon ja jujutsun parhaat puolet

Brasilialainen jujutsu perustuu judo- ja jujutsutekniikoihin, mutta on täysin oma kamppailulajinsa. Lajissa painotetaan erilaisia maassa toteutettavia kamppailutekniikoita sekä erilaisia lukkoja ja kuristuksia. Ulkoisesti lajin urheilumuoto muistuttaa eniten judoa, mutta bjj-otteluissa sallitaan useampien tekniikoiden hyödyntäminen. Lajin ovat kehittäneet brasilialaiset Carlos ja Hélio Gracie ja laji tunnetaankin myös nimellä Gracie Jiu-jitsu sekä lyhenteellä BJJ.

Pääosassa maataistelu

Brasilialaisesta jujutsun tehokkuus pohjautuu lajin maataistelutekniikoihin, jotka ovat varsin realistisia. Laji keskittyy maataistelun treenaamiseen, sillä myös oikean elämän yllättävissä kamppailutilanteissa joudutaan usein lähikontaktiin hyökkääjän kanssa ja taistelu siirtyy yleensä maahan. Tätä teoriaa puoltavat sekä tilastot että vapaaotteluiden eteneminen. Maassa kamppailtaessa on täysin mahdollista selättää fyysisesti paljon suurempi ja vahvempi vastustaja oikein ajoitettujen tekniikoiden avulla. Lajiin kuuluu myös lyöntejä ja potkuja, mutta niitä ei tavallisesti korosteta, eikä niistä ole samanlaista hyötyä kookkaampaa vastustajaa vastaan. Oikean elämän kamppailutilanteessa on myös suuri vaara loukata kätensä tai jalkansa lyöntien ja potkujen yhteydessä, joten maataistelu on huomattavasti parempi vaihtoehto.

Kun lajia treenataan ilman lyöntejä ja potkuja, kutsutaan tätä brasilialaisen jujutsun urheilumuodoksi. Nykyversioissa mukana on myös ilman treenipukua oteltava lukkopaini. Brasilian jujutsun ottelu alkavat aina pystyasennosta, mutta mattoon päädytään yleensä melko nopeasti erilaisten alasvientien myötä. Fyysinen laji vaatii toki voimia ja kestävyyttä, mutta lopulta tärkeimmäksi nousee kuitenkin tekniikka. Myös henkinen puoli on lajissa pärjäämisen kannalta tärkeä, sillä myös lukko- tai kuristusotteessa täytyy pysyä rauhallisena ja pohtia seuraavaa omaa liikettään. Lajia kuvaillaankin toisinaan varsin osuvasti mattoshakiksi, jossa jokainen liike saattaa viedä vastustajan niskan päälle. Ottelun tavoitteena on saada vastustaja sellaiseen lukko-otteeseen, että tämä luovuttaa taistelun.

Brasiliassa BJJ on ollut suosittua jo vuosikymmeniä

Ennen kuin BJJ pääsi osaksi UFC-kisoja, sitä oli harrastettu Brasiliassa jo yli 50 vuoden ajan. Alun perin lajin ajatuksena oli itsepuolustus, mutta nykyään se koostuu suurimmaksi osaksi eri kilpailumuodoista. Uusien tekniikoiden tehokkuutta todisteltiin aluksi vapaaotteluissa ja samalla tekniikat kehittyivät eteenpäin. Aluksi kilpailuja dominoivat BJJ:n harrastajat, sillä muissa lajeissa oli pitkään ylenkatsottu mattotekniikoita. Nykyään Gracien suvun ja myöhempien sukupolvien kehittämät tekniikat, strategiat ja harjoittelumenetelmät ovat jo kansainvälisesti tiedossa ja niitä voi opiskella lähes kaikkialla. Harrastajia on tuhansia. Rio de Janeirossa järjestetään vuosittain brasilialaisen jujutsun urheilumuodon maailmanmestaruuskilpailut, jotka tunnetaan nimellä ”Mundials”.

Monipuolinen kamppailulaji sopii lähes kaikille

Lajissa on pitkälti kyse itsensä voittamisesta ja omien rajojen kohtaamisesta, sekä henkisellä että fyysisellä puolella. Toisaalta brasilialaisessa jujutsussa motivoi se, että konkreettisia tuloksia näkee nopeasti ja harrastajat etenevät nopeaa vauhtia. Etenemistä mitataan vyöarvoilla, joita ovat valkoinen, sininen, violetti, ruskea ja musta. Lisäksi harrastaja huomaa nopeasti selviytyvänsä yhä kookkaammista vastustajista ja hallitsevansa monenlaisia tilanteita. Brasilialainen jujutsu sopii harrastukseksi lähes kenellä tahansa ja lajin parissa näkeekin niin miehiä kuin naisiakin. Myös nuoremmat harrastajat ovat löytäneet lajin pariin sen rankkuudesta huolimatta ja junioreille on kehitetty omia tekniikkaharjoitteitaan sekä oma vyöjärjestelmä. Harrastaja voi omien tavoitteidensa ja kiinnostuksenkohteidensa perusteella painottaa joko itsepuolustusta, kuntoilua tai kilpaurheilua. Haasteita riittää ja kärsivällisyyttä vaaditaan.

Lajin kehittyessä on syntynyt myös uusia koulukuntia ja erilaisia hybridilajeja, joissa yhdistellään elementtejä eri kamppailulajeista. Vapaaottelut kuuluvat edelleen lajin luonteeseen, mutta niihin osallistuvat vain erittäin edistyneet harrastajat ja ainoastaan omasta halustaan. Yleisemmin brasilialaista jujutsua harrastetaan huomattavasti turvallisemmassa urheilumuodossa, jossa myös kilpailujen aikana lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä.