3 minute read

Kaikki karatesta

Karate on kotoisin Japanin Okinawasta. Se on kamppailulaji, jonka juuret yltävät myös Kiinaan Okinawan lisäksi. Karaten perustekniikka koostuu erilaisista lyönneistä ja potkuista. Kokemuksen karttuessa myös erilaiset lukot, hallintaotteet ja heitot tulevat myös tutuiksi. Karatessa keho työskentelee erityisesti lantion ja jalkojen avulla. Lajista on irtautunut monenlaisia eri muotoja ja tyylisuuntia.

Karaten juuret ulottuvat kaukaiseen menneisyyteen samoille seuduille Aasiaan kuin muidenkin taistelulajien juuret. Kerrotaan tarinaa missä buddhalaismunkit olisivat alun perin käyttäneet karaten tapaisia harjoituksia pysyäkseen hereillä oppitunneilla ja harrastaakseen liikuntaa. Näille tarinoille ei ole kuitenkaan löytynyt mitään todistettavia perusteita, ja toiset pitävät niitä vain tarinoina.

Varmasti tiedetään kuitenkin, että karate alkoi syntyä Okinawan saarella, kun sen asukkaat puolustautuivat ensin Kiinan miehitystä ja myöhemmin Japanin miehitystä vastaan. Kun japanilaiset onnistuivat miehittämään saaren, astui voimaan aseidenpitokielto. Tämä kasvatti entisestään taistelulajien suosiota ja karate alkoi saamaan nykyisiä muotojaan. Myös erilaiset yksinkertaiset aseet kuuluivat aikanaan karateen, mutta ovat myöhemmin jääneet pois ja niitä ei enää käytetä missään karaten nykyisessä muodossa.

Jo 1900-luvun alussa karate tuli osaksi Okinawan koulujen ohjelmaa. Japani oli samaan aikaan valmistautumassa sotaan ja näytösten avulla sekin kiinnostui karatesta. Japanissa ajateltiin, että laji olisi hyvä harrastus tavalliselle kansalle, jotta heille kehittyisi enemmän taistelutahtoa ja fyysinen kestävyys paranisi tulevaa sotaa ajatellen. Karatea alettiin harrastaa laajalta ympäri Japania ja se hyväksyttiin virallisesti yhdeksi budolajiksi.

Toisen maailmansodan aikaan moni taistelulaji kuoli tai jäi pimentoon. Näin kävi myös karaten kanssa. Moni taitava karateka oli menehtynyt sotarintamalla ja lajia ei harrastettu pitkään aikaan kovinkaan näkyvästi. Taidot olivat kuitenkin periytyneet ja jäivät elämään. Niitä opetettiin varovasti syrjäisimmissä paikoissa ja myös amerikkalaiset sotilaat osallistuivat karaten opetukseen.

Amerikkalaisten sotilaiden mukana laji levisi Yhdysvaltoihin. Samaan aikaan myös monet japanilaiset mestarit ja opettajat muuttivat Eurooppaan. 60-luvulta asti karatea alettiin opettaa Euroopassa näiden mestarien toimesta ja laji levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Erityisesti Shotokan-tyylisuunnan edustajia saapui Eurooppaan, mikä selittääkin sen miksi Shotokan on suosituin karaten tyylisuunta Suomessakin.

Karate harrastuksena

Karate harrastuksena

Karate on erittäin hyvä yleiskuntoa ylläpitävä harrastus. Siihen ei tarvitse lähteä mitenkään kilpailumielessä, vaan laji on mukava harrastus ilman kilpailemistakin. Sen voi aloittaa missä iässä tahansa ja kunto kasvaa lajin harrastamisen myötä. Monet lajin aloittaneet innostuvat siitä niin, että se jää elinikäiseksi harrastukseksi. Suomen Karateliiton jäsenseurat tarjoavat kaikki ilmaisen mahdollisuuden tutustua lajiin.

Karate luotiin alun perinkin nimenomaan itsepuolustuslajiksi. Sen monet tyylisuunnat jatkavat tätä perinnettä. Karaten päätarkoitus onkin itsepuolustus ja taisteluotteet otetaan käyttöön vasta kuin muuta mahdollisuutta ei ole. Yleensä karatessa vastustaja koitetaan yllättää, ottaa hyöty tästä liikkeestä ja kääntää se sitten voitokseen.

Tyylisuuntien suurimmat erot tulevat näkyviin tekniikassa, asennossa ja voimankäytössä. Tyylisuunnat poikkeavat myös toisistaan siten, miten niissä suhtaudutaan itsepuolustukseen tai kilpailuihin. Vyöarvot eri tyylisuunnissa eroavat myös hieman toisistaan. Toiset tyylisuunnista keskittyvät enemmän voimankäyttöön ja aggressiivisuuteen. Näissä tyylisuunnissa vaaditaan myös kovempaa kuntoa. Tekniset ja sulavammat tyylisuunnat kehittävät enemmän myös harrastajan henkistä puolta.

Kilpaurheiluna karate on ollut suosittua jo pitkään. Se on vastikään valittu Olympia lajiksi ja sen ensikilpailut tulevat olemaan vuoden 2020 kesäolympialaisissa. Kilpalajit jaetaan kahteen eri luokkaan: pisteotteluihin ja liikesarjoihin. Näitä kumpaakin oppii peruskarateharjoittelussa ja niitä opetetaan jokaisessa tyylisuunnassa. Karate on kilpailulajina eroteltu eri luokkiin iän, sukupuolen ja painon mukaan. Suomalaiset karatekat ovat menestyneet hyvin maailmalla ja he ovat yksi odotetuimpia joukkueita myös vuoden 2020 olympialaisissa.