Kamppailulajien historiaa

3 minute read

Kamppailulajien historiaa

Olet varmasti kuullut joskus kamppailu- tai itsepuolustuslajeista; niiden tarkoitus on sellaisten taitojen opettaminen joita henkilö voi käyttää puolustautumiseen hyökkäykseltä, tai vaikkapa kilpaillakseen lajissa.

Perimmäisenä tarkoituksena lajeilla on alun perin ollut vastustajan vahingoittaminen. Kamppailu- ja taistelulajit kuuluvatkin olennaisesti sodankäynnin historiaan, ja niissä on vieläkin jäljellä erilaisia keihäs- ja miekkatekniikoita. Itsepuolustuslajeissa päällimmäisenä tarkoituksena on ollut fyysisen koskemattomuuden puolustaminen ja suojaaminen, ja joissakin lajeissa tarkoitus on pääasiassa kilpaileminen. Nykyään myös joidenkin maiden asevoimissa opetellaan erilaisia taistelulajeja. Erilaisia kamppailu- ja taistelulajeja ovat muun muassa karate, jujutsu, judo, taekwondo ja budo.  Mikä sitten on näiden kamppailulajien historia? Olet varmasti kuullut joskus kamppailu- tai itsepuolustuslajeista; niiden tarkoitus on sellaisten taitojen opettaminen joita henkilö voi käyttää puolustautumiseen hyökkäykseltä, tai vaikkapa kilpaillakseen lajissa. Perimmäisenä tarkoituksena lajeilla on alun perin ollut vastustajan vahingoittaminen. Kamppailu- ja taistelulajit kuuluvatkin olennaisesti sodankäynnin historiaan, ja niissä on vieläkin jäljellä erilaisia keihäs- ja miekkatekniikoita. Itsepuolustuslajeissa päällimmäisenä tarkoituksena on ollut fyysisen koskemattomuuden puolustaminen ja suojaaminen, ja joissakin lajeissa tarkoitus on pääasiassa kilpaileminen. Nykyään myös joidenkin maiden asevoimissa opetellaan erilaisia taistelulajeja. Erilaisia kamppailu- ja taistelulajeja ovat muun muassa karate, jujutsu, judo, taekwondo ja budo.  Mikä sitten on näiden kamppailulajien historia?

Mistä lajit ovat saaneet alkunsa?

Kamppailu- ja taistelulajeja on niin monia eri tyylisuuntia, että on vaikea kertoa täysin yksiselitteistä totuutta kaikista: tiivistäminen ja yksinkertaistaminen on siis poikaa. Yleisesti voidaan sanoa, että kamppailutaitoja on harjoiteltu maailmassa varmasti niin kauan kuin ihmisiäkin on ollut olemassa; itsepuolustus, sodankäynti ja joskus jopa viihde gladiaattoritaisteluiden muodossa on vaatinut niiden osaamista. Esimerkiksi muinaisessa Kreikassa tiedettiin olleen pankration, laji, joka yhdisti nyrkkeilyn ja vapaapainin, ja jossa kiellettyä oli vain pureminen tai sormen työntäminen silmiin. Melkoista kamppailua siis!

Hyvin monien kamppailulajien juuret löytyvät kuitenkin Aasiasta; itse asiassa nykyään tunnetuista lajeista valtaosa on kotoisin sieltä. Kiinasta ovat lähtöisin sellaiset Suomessakin harrastetut lajit kuin kung-fu ja taiji. Japanilaiset budolajit ovat taas todellisen taistelun ja taiteen tasapainoa. Sana budo tulee japaninkielisistä sanoista bu, eli sota tai soturi, sekä do, jonka merkitys on tie: suora käännös on siis soturin tie. Budolajeja ovat muuan muassa hyvinkin tunnetut karate, aikido, judo ja jujutsu. Esimerkiksi judoon, joka sai alkunsa jo 1880-luvulla, on sanottu liittyvän voimakkaasti ajatus kehittymisestä ihmisenä ja henkisen kasvun harjoittaminen.  Judoa voidaan harjoittaa täysitehoisesti ilman merkittävää riskiä loukkaantumiseen. Monissa japanilaisissa kamppailulajeissa pääpaino tuntuukin olevan henkisellä ja sosiaalisella puolella, vaikka toki kehollisia ja fyysisiä taitoja kehitetään myös täysipainoisesti. Vastustajan kunnioittaminen on tärkeä osa lajeja. Näiden lajien harjoittaja pystyy myös parantamaan yleensäkin elämänlaatua ja -taitojaan. Mieltä häiritsevistä ajatuksista eroon pääseminen, minäkuvan eheyttäminen ja maailmankuvan kehittäminen: alkaa kuulostaa paljon enemmän kuin kamppailulajilta!

Entä mistä ovat peräisin taekwondo ja muay boran -lajit? Ensiksi mainittu on saanut alkunsa Koreasta, 1950-luvulta. Tosin sen taustalta löytyy hyvinkin pitkä, jopa vuosisatojen mittainen kamppailutaitoperinne. Koreasta on peräisin myös hapkido, joka yhdistää pehmeitä otteita ja tyylejä varsin aggressiivisiin potkutekniikoihin. Muay boran taas juontaa juurensa Thaimaahan. Se tarkoittaa yksinkertaisesti thai-taistelutaitoa, ja esimerkiksi kansainvälisesti tunnettu thainyrkkeily on saanut alkunsa juuri näistä muinaisista thaimaalaisista lajeista.

Kamppailulajit Suomessa

Totta kai kamppailulajit ovat levinneet tänne kauas Pohjolaankin aikanaan, ja katsotaan hieman erään lajin, jujutsun, historiaa Suomessa. Ensimmäiset jujutsu-klubit rantautuivat Suomeen 1970-luvulla, melkein puoli vuosisataa sitten; tosin lajia oli harrastettu antaumuksella jo 1900-luvun alusta alkaen. Vuonna 1905 julkaistiin ensimmäinen suomenkielinen jujutsu-opas nimeltään “Dshiu-Dshitsu, taistelutemppuja”. Nykyään jujutsua voi harrastaa lähes koko maassa, ja myös valita tyylilajeista sopivimman itselleen – oli se sitten brasilialainen jujutsu voimakkaine mattotekniikkoineen tai pehmeiden liikkeiden aikido. Jos on kamppailulajeista kiinnostunut, on jujutsu hyvä valinta koska sen hyvin pitkä historia ja eri tyylit ja suuntaukset antavat pohjan hyvin laajan kentän osaamisalueelle.

Kamppailulajit Suomessa
Kamppailulajit Suomessa

Loppujen lopuksi voimme ajatella, että kamppailulajit ovat periaatteessa urheilua, johon tuo oman ripauksen mystisyyttä juuri se pitkä historia ja vuosisatojen aikana kertynyt valtava perinnetieto. Hyvässä, positiivisessa seurassa niiden harrastaminen voi olla hyvin kehittävää: tehokas liikunta, yhteishenki ja oman itsensä kehittäminen ihmisenä voi tuoda juuri sen viimeisen silauksen näihin perinteisiin lajeihin.