5 minute read

Kamppailulajit ovat upea harrastus

Kamppailulajeista moni löytää itselleen elämänmittaisen harrastuksen, jonka avulla kunto, koordinaatio ja tasapaino pysyvät hyvinä vuodesta toiseen. Useille harrastajille kamppailulaji tarkoittaa myös henkisen puolen treenaamista ja toiset taas hakevat kontrollin ja turvallisuuden tunnetta elämäänsä harjoiteltujen liikkeiden ja tilanteiden kautta. Suomessa voi harrastaa suurinta osaa maailmalla suosiota niittäneistä lajeista, mutta miten löytää niiden joukosta juuri itselle sopiva harrastus?

Valitse omalle luonteellesi sopiva laji

Kamppailulajit voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia, joten lajin valinnassa voi auttaa se, että mietit ensin omia tavoitteitasi uuden harrastuksen suhteen. Minkälaisista asioista nautit muuten elämässä? Pidätkö enemmän autopelien tarjoamasta vauhdin hurmasta, rauhallisesta musiikista ja meditoinnista, korttipelien strategioista vai jostakin muusta?

Toinen vaihtoehto on miettiä, mitä tavoitteita sinulla on uutta harrastusta koskien. Haluatko oppia tehokasta itsepuolustusta, näyttäviä liikkeitä tai kilpailla aktiivisesti? Lajista riippuen kamppailulajit voivat olla kurinalaista treeniä tai enemmänkin hauskanpitoa. Voit myös miettiä, kiinnostavatko sinua potkut ja lyönnit vai mattopaini, vai ehkä asetekniikka vai onko monipuolisuus se, mikä sinua motivoi.

Yhteistä useimmille kamppailulajeille on, että ne kasvattavat fyysistä kuntoa ja tekevät monipuolisesti hyvää keholle. Ainoastaan urheilua ja kuntoilua kaipaava saattaa löytää itselleen paremmin sopivan lajin jonkin kilpailuihin tähtäävän urheilulajin parista. Toisaalta lajeista ei suoraan ole apua tosielämän taistelutilanteissa, sillä kamppailulajeissa ottelutilanteet ovat tarkasti kontrolloituja ja muutenkaan tarkoituksena harvoin on tappelun voittaminen, suurempi rooli annetaan sellaisille liikkeille, joiden avulla epätoivotusta tilanteesta pääsee pakenemaan vahingoittumatta.

Ota selvää lajien perusteista

Ota selvää lajien perusteista

Traditiota arvostavat kääntyvät vanhojen lajien puoleen. Kamppailulajeista puhuttaessa vanha laji on sellainen, jolla parhaimmillaan tuhansien vuosien traditiot takanaan. Sata vuotta sitten perustettu laji on tällä mittapuulla nuori ja kehittymätön. On kuitenkin tärkeää, että laji myös kehittyisi aikojen saatossa. Tärkeä rooli on tietenkin myös opettajalla ja sillä, onko hän itse omaksunut lajin perinteet riittävän hyvin opettaakseen niitä muille. Lajista riippumatta kannattaa siis käyttää ainakin hetki siihen, että etsii itselleen lajin sisältä vielä hyvän opettajan.

Lajeista löytyy helposti tietoa netistä ja alkuun pääsee lajikuvauksia lukemalla. Lähes kaikista lajeista käydään myös aktiivista keskustelua eri palstoilla. Hauska tapa tutustua itseä kiinnostavaan lajiin on myös käydä katsomassa näytöksiä tai kilpailuja.  Ota selvää oman kotipaikkakuntasi harrastusmahdollisuuksista ja seuroista, sillä monia lajeja pääsee kokeilemaan myös ilmaiseksi kerran tai kaksi.

Tärkeintä on, että treenaaminen tuntuu hauskalta, jotta sitä jaksaa tehdä viikosta toiseen. Yleensä lajeissa ei ole erityisiä rajoituksia, vaikkakin joissain lajeissa on ihan syystä alaikäraja. Liian vanha et mihinkään lajiin varmasti ole. Myöskään huono kunto ei ole este aloittamiselle, sillä treeneissä kunto kohenee pian.

Paras itsepuolustus on oma asenne ja nopeat jalat

Paras itsepuolustus on oma asenne ja nopeat jalat

Miten kamppailulajeissa tapahtuva ottelutilanne eroaa todellisuudesta? Monella tavoin. Tosielämässä ei ole minkäänlaisia sääntöjä, eikä paikalla ole yleensä tuomareitakaan. Vastustaja voi olla itseä suurempi tai pienempi, voimakkaampi tai ketterämpi ja hänellä voi olla apunaan aseita ja taustajoukot. Lisäksi törkeydellä pääsee usein pitkälle, toisin kuin virallisissa ottelutilanteissa tai edes harjoituksissa. Myös ympäristö eroaa merkittävästi tutusta tatamista. Tosielämässä tarjolla on yleensä asfalttia, metsää, sepeliä tai kiviä, eikä aluetta ole rajattu. Tosielämässä kamppailutilanne ei välttämättä pääty, vaikka toinen loukkaantuisi. Myöskään lääkärit eivät ole vieressä valmiina odottamassa. Taistelutilanne on aina suuri riski. Erityisen ongelmallisia tilanteita ovat sellaiset, joissa yhdistyy harrastuksen tuoma itsevarmuus ja sen luoma keinotekoinen turvallisuudentunne sekä liian voimakas ego.

Jostain syystä useita kamppailulajeja markkinoidaan kuitenkin itsepuolustuksena. Vaikka ne eivät suoraan sellaisena toimi, on painotuksissa toki eroja. Osa lajeista keskittyy selvästi enemmän harjoituksiin, joista voi olla hyötyä hyökkäystilanteessa. Tällaisia lajeja ovat mm. krav maga, ninjutsu, jujutsu ja hapkido. Näissä lajeissa ei yleensä kilpailla ja liikkeiden juuret ovat tosielämän tilanteissa ja esimerkiksi sodassa. Edelleen parasta itsepuolustusta on kuitenkin asiallinen käyttäytyminen ja tarvittaessa pakoon lähteminen. Konfliktiin ei koskaan kannata jäädä kiinni, jos tilanteesta on mahdollista päästä pois, sillä lopputulosta ei voi kukaan ennustaa.

Haluatko kehittyä läpi elämän vai ottaa lajin haltuun nopeammin?

Eri lajeissa kestää myös eri aika ottaa perusteet haltuun. Suoraviivaisin lajeista on luultavasti krav maga, jossa on melko pieni valikoima liikkeitä. Koko elämäksi opeteltavaa tarjoaa puolestaan Bujinkan, joka käytännössä pitää sisällään yhdeksän eri lajia. Bujinkan sopii siis sellaiselle harrastajalle, joka nauttii nimenomaan matkateosta, ilman kiirettä päämäärän saavuttamisesta.

Monet harrastajat ovat löytäneet kamppailulajeista muutakin sisältöä elämäänsä kuin liikunnan. Tarkoitus onkin, että harrastajat oppivat elämään parempaa elämää ja ottamaan muita huomioon. Kunnioitus ja nöyryys ovat tärkeässä osassa monessa lajissa. Liikkeisiin täytyy keskittyä kokonaisvaltaisesti ja liian kilpailunhaluinen ote asiaan voi pilata koko harjoituksen tarkoituksen. Pidemmälle pääsee, kun oppii huolehtimaan kehon lisäksi myös mielestä. Samalla lajien itsepuolustusaspekti opettaa konfliktien lainalaisuuksia, joiden ymmärtämisestä voi olla hyötyä muutenkin elämässä.

Kuntoilua vai perinteitä

Kuntoilua vai perinteitä?

Kannattaa olla hieman kriittinen lajeja kohtaan, joiden nimeen on lisätty jokin muotisana, kuten combat, ultimate tai survival. Nämä eivät yleensä ole ainakaan perinteisiä kamppailulajeja, vaikka niissä saattaakin olla piirteitä niistä. Usein pyrkimyksenä on kuitenkin lähinnä tehdä lajista kaupallisempi ja houkutella uuden tyyppisiä harrastajia.

Osa lajeista keskittyy ensisijaisesti tekniikkaan ja virheettömiin liikkeisiin, mutta jos niiden rinnalla ei pidetä yllä traditiota, katoaa lajin ideasta jotain tärkeää. Toki jokainen laji kehittyy ajan myötä ja siihen yhdistyy jotain myös nykyajasta. Henkiseen puoleen treeneissä panostavat edelleen esimerkiksi aikido, karate ja bujinkan eli ninjutsu, jotka tarjoavat liikunnan lisäksi filosofiaa harjoituksen pohjalle.

Kamppailulajeista jokainen toimii kuitenkin myös kunnon ja notkeuden kehittäjänä. Monesti harjoituksen intensiteetin voi määritellä itse.