3 minute read

Krav Magassa käydään läpi tosielämän itsepuolustustilanteita

Krav Maga on Israelista lähtöisin oleva lähitaistelu- ja itsepuolustuslaji. Krav Magassa pyritään hyödyntämään ihmisen luontaisia reaktioita stressitilanteessa. Laji keskittyy ainoastaan itsepuolustukseen käyttäen esimerkkeinä tosielämän tilanteita, eikä siinä kilpailla tai järjestetä erityisiä näytöksiä. Krav Magassa ei myöskään ole tarkkoja sääntöjä vaan ainoastaan tehokkaiksi todettuja tekniikoita. Krav Magan kehittäjä Imrich Lichtenfeld totesi, että hän haluaa kehittää lajin jonka avulla ihmiset voivat kulkea kadulla rauhassa ja pelkäämättä.

Oppeja eri itsepuolustuslajeista

Lichtenfeld syntyi Budapestissa vuonna 1910. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän vietti Bratislavassa hänen isänsä, Samuel Lichtenfeldin työskennellessä sirkuksessa voimanäytöksissä. Samuel tutustui työnsä kautta erilaisiin kamppailulajeihin ja myös Imrich innostui harrastamaan eri urheilulajeja. Aikuisena Imrich Lichtenfeld muutti Transjordaniaan, joka oli tuolloin Iso-Britannian hallinnassa. Hän toimi puolisotilaallisessa juutalaisessa järjestyksessä neuvonantajana ja taistelulajien opettajana. Kun Israel perustettiin vuonna 1948 hän siirtyi opettamaan Krav Magaa maan armeijalle. Hän jatkoi opettamista armeijassa aina 1960-luvulle asti ja tämän jälkeen laajensi opetusta koskemaan myös siviilejä. Laji saavutti Israelissa kohtalaisen suosion. Aina 1970-luvun loppuun asti valtaosa lajin harrastajista oli israelilaisia, mutta Krav Maga alkoi levitä myös muualle 1980-luvulla. Vuonna 1981 laji esiteltiin Yhdysvalloissa aina FBI:ta myöten.  Lichtenfeld kuoli vuonna 1998, mutta laji jäi elämään. Harrastajia löytyy nyt jo ympäri maailmaa, myös Suomesta. Krav Magalla on myös omat kansainväliset liittonsa, joista suurin European Krav Maga Federation, jolla on yli 18 000 jäsentä.

Päämääränä tehokkuus

Krav Magan kaikkien tekniikoiden perusperiaate on, että ne olisivat mahdollisimman tehokkaita tosielämän puolustautumistilanteissa. Tavoite on saada hyökkäys lopetettua mahdollisimman nopeasti ja poistua tämän jälkeen paikalta. Iskut saavat osua mihin tahansa haavoittuvaan kohtaan eikä aseiden laatua ole rajoitettu, vaan apunaan voi käyttää mitä tahansa kamppailuun sopivaa esinettä. Ensisijainen tavoite on päästä eroon välittömästä uhkatilanteesta, eli esimerkiksi irrottautua hyökkääjän otteesta. Tämän jälkeen estetään vielä hyökkääjää jatkamasta kamppailua.

Vaikka lajissa ei ole sääntöjä eikä kilpailua, käytössä on kuitenkin tasojärjestelmä. Vyöjärjestelmä on lainattu budolajeista ja vöiden värit ovat keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta, jossa on vielä kymmenen dania. Kansainvälinen lajiliitto jakaa tasot eri portaisiin, joissa on viisi practioner-, viisi graduate- ja viisi expert-tasoa.

Harjoituksissa on käytössä yleensä mustat housut ja t-paita. Jalkineiksi sopivat pehmeäpohjaiset painitossut tai muita itsepuolustuslajeja varten suunnitellut kengät, joilla on mahdollista potkaista päkiällä. Harjoituksissa käytetään aika alasuojaa ja lisäksi monet harrastajat käyttävät mm. hammassuojia, säärisuojia, pääsuojaa ja nyrkkeilyhanskoja. Harjoitukset perustuvat yksinkertaisten reagointimallien toistamiseen ja saman tyyppisten hyökkäysten torjumiseen uudelleen ja uudelleen. Tämä tekee lajista helpon omaksua ja liikkeet jäävät lihasmuistiin. Vaikka lajin perusperiaatteet ovat yksinkertaisia, itsepuolustustilanteet vaihtelevat paljonkin. Tämä takaa sen, että harjoiteltavaa riittää.

Ei tarpeetonta vahingoittamista

Krav Magaa pidetään usein itsepuolustuslajeista raaimpana lähinnä lajin suoraviivaisuuden vuoksi. Harjoituksissa liikkeet pyritään kuitenkin tekemään turvallisesti, eikä suurempia loukkaantumisia tapahdu. Vaikka kyseessä on tosielämän itsepuolustustilanteiden harjoittelu, kuuluu lajin periaatteisiin ettei harjoittelukumppania saa vahingoittaa. Muutenkin liikkeissä pyritään ennen kaikkea ennakoimaan uhka ja välttämään fyysistä kontaktia jos mahdollista. Kursseilla opetellaan mm. sitä, miten erilaisista sidonta- ja kuristusotteista voi vapautua tai miten arkipäivän esineitä, kuten vaikka kassia tai avaimia voi tarvittaessa hyödyntää puolustautumisessa. Harjoituksessa kuitenkin painottuu myös ns. lievimmän keinon periaatteen noudattaminen ja vastuun ottaminen omista teoista. Lajin vakuutetaan sopivan kaikille, sillä jokainen etenee omasta tasostaan. Kyseessä on kuitenkin fyysinen itsepuolustuslaji, joten kropan täytyy kestää liikkeet harjoitteluvastustajan kanssa.