3 minute read

Taekwondo

Taekwondo on Koreasta kotoisin oleva taistelulaji, jossa on kaksi erilaista tyylisuuntaa: WT ja ITF. WT, eli World Taekwondon ja Kukkiwonin hallinnoima taekwondo on olympialaji ja ITF on International Taekwon-do Federationin, eli kansainvälisen liiton hallinnoima. Sitä alettiin kehittämään Pohjois-Korealainen kenraali Choi Hong Hi armeijan tarkoituksiin.

International Taekwon-do Federation on perustettu vuonna 1966 kenraalin toimesta ja World Taekwondo perustettiin vuonna 1973 poliittisista erimielisyyksistä johtuen. Molemmat suunnat ovat perusteiltaan melko samanlaisia, mutta suurimmat erot ovat ottelusäännöissä ja kontaktin määrässä. Taekwondossa tärkeää on kunnioitus opettajaa, sekä muita oppilaita kohtaan. Molemmissa suuntauksissa on tarkat vyöarvot, säännöt ja toimintatavat, joita noudatetaan ympäri maailmaa. Taekwondossa hienoa on myös se, että mikäli haluat vierailla jossain muussa taekwondosalissa, otetaan sinut hyvillä mielin vastaan – kunhan noudatat sääntöjä. Taekwondossa pidetään valkoista asua, jossa on pitkä, lantioon asti ulottuva valkoinen pitkähihainen takki, sekä valkoiset pitkät housut. Takin alla saa pitää valkoista paitaa. Vyöarvot ovat molemmissa taekwondon suuntauksissa samat. Ennen mustaa vyötä on 10 erilaista vyöarvoa, jotka alkavat valkoisesta. Valkoisesta seuraava vyöarvo on valkoinen keltaisella viivalla, jota kutsutaan myös natsaksi. Siitä eteenpäin joka toinen arvo on vastaavanlainen viiva ja värit ovat: keltainen, vihreä, sininen ja punainen. Mustia vyöarvoja on yhdeksän, joten tasoja riittää pitkälle. Taekwondon aloittaminen on melko helppoa, eikä vaadi erityistä tietoa etukäteen. Aloittelijoiden kursseilla käydään tarkasti läpi historiaa sekä lajin perussäännöt. Myöhemmin näitä sääntöjä tulee noudattaa tarkasti ja kurinalaisesti. Taekwondossa korean kieli on tärkeässä asemassa. Mitä korkeammalla vyöarvoissa mennään, sitä enemmän mestarilta tai opettajalta saadut käskyt muuttuvat kokonaan koreaksi. Aloittelijan ei kannata jättää lajin kokeilemista väliin huonon kielitaidon vuoksi. Niitä käydään läpi aluksi rauhassa ja perusteellisesti.

WT:n ja ITF:n eroavaisuudet

Isoimmat erot näiden kahden suuntauksen välillä näkyvät kilpailuissa. WT-otteluissa pidetään suojia isossa osassa vartaloa, kun taas ITF:ssä niitä ei ole. Molemmat lajit ovat vahvasti potkulajeja. ITF-otteluissa lyönnit ja potkut ovat vain kontaktia, eli hallittuja suorituksia. ITF:ssä suojat ovat vain jaloissa ja käsissä. ITF:ssä kilpaillaan murskauksessa, kun taas WT:ssä sitä ei tehdä. Voima- ja erikoistekniikkamurskauksissa on sekä yksilö- että ryhmäsuorituksina. Puu- ja muovilaattojen murskaus on suosittua ja sitä myös seurataan mielenkiinnolla.

Vaikka molemmissa suuntauksissa on paljon samankaltaisuuksia, kuten potkut ovat tärkeässä asemassa ja molemmissa kilpailuissa kilpaillaan myös liikesarjoissa, tähän asti molemmat lajit ovat tehneet melko vähän yhteistyötä. Molempien suuntausten liitot solmivat yhteistyösopimuksen vasta vuonna 2018.

Taekwondo Suomessa

Taekwondo on Suomessa suosittu kamppailulaji, jota voi harrastaa nuoresta asti tai voi aloittaa myöhemmälläkin iällä. Suomessa on noin 6000-10000 harrastajaa. Suomesta osallistutaan myös kansainvälisiin kilpailuihin, sekä on aktiivinen järjestäjä.Taekwondo saapui Suomeen vuonna 1979, jonka jälkeen Suomen Taekwondoliitto (WT) perustettiin vuonna 1980 ja Suomen ITF Taekwon-Do-liitto perustettiin vuonna 1985. Suomen ITF Taekwon-Do-liitto on kuulunut Suomen Taekwondoliiton jäsenlistalle vuodesta 2010 lähtien. Molempien liittojen edustajia on nähty kilpailemassa arvomitalikilpailuissa ja mestaruuksia on tuotu Suomeen useita. Taekwondo on monipuolinen harrastus kaikenikäisille ja suuntauksesta riippumatta erinomainen urheiluvaihtoehto. Sen ytimenä on koko kehon liikkuvuus, tasapaino ja hallitut liikkeet. Liikesarjoissa käydään läpi lähes jokainen mahdollinen lyönti ja puolustus, sekä niillä on aina oma syynsä, miksi niitä tehdään.Molempien suuntausten liittojen tekemät yhteistyösopimukset sekä Suomessa että maailman tasolla ovat vahvistaneet lajia entisestään. Korkeatasoiset opettajat ympäri maailmaa pitävät tarkan huolen siitä, että lajin harrastajilla olisi erinomaiset puitteet ja turvallinen ympäristö.

Taekwondo Suomessa

Taekwondo on niin aktiiviselle urheilijalle kuin kokemattomallekin harrastajalle erinomainen vaihtoehto ja se, että samassa lajissa voi valita itselleen mieluisamman suuntauksen, edesauttaa lajin monipuolisuutta. Taekwondossa itsensä puolustaminen ja kehittäminen on tärkeää, eikä se ei ole kovin aggressiivinen laji.